ЦЕДЕМ розробив рекомендації з доступу до інформації у приміщеннях розпорядників

9 Жовтня 2017 13:40

Центр демократії та верховенства права видав рекомендації з доступу до інформації у приміщенні розпорядників. Про це центр повідомляє на своєму сайті.

Рекомендації видані за результатом моніторингу відкритості державних органів та органів місцевого самоврядування.

Зокрема, у рекомендаціях аналітики зазначили, як потрібно приймати особисті запити від громадян, забезпечити їм можливість ознайомитись із документами у приміщенні розпорядника та організувати вільне відвідування засідань.

Його рекомендацій – відповісти на найпоширеніші питання, які виникають у органів державної та місцевої влади – розпорядників інформації та допомогти їм виконати вимоги законодавства про доступ до інформації.

Проаналізувавши отримані результати моніторингу, експерти ЦЕДЕМ визначили основні проблеми, які виникають у громадян при спробі отримати інформацію та підготували поради для органів влади, які допоможуть краще організувати свою роботу у цій сфері.  

«У сфері доступу до публічної інформації, окрім профільного закону, є підзаконні акти, узагальнення судової практики, різноманітні рекомендації про їх виконання. Підозрюємо, що середньостатистичному службовцю, обтяженому великою кількістю обов’язків (не обов’язково тільки по забезпеченню доступу до публічної інформації), законодавчих обмежень та соціальних очікувань, складно в них розібратися», – відзначають автори рекомендації.

Автори зазначають, що у рекомендаціях наведені не лише проблеми, які виникли у запитувачів у процесі моніторингу, а й поради та позитивний досвід, який може стати прикладом для будь-яких розпорядників інформації.

Окрему увагу також приділено  рекомендаціям зі створення умов для запитувачів з особливими потребами.

Крім рекомендацій для органів місцевої влади, ЦЕДЕМ також видав окрему редакцію рекомендацій для центральних органів виконавчої влади з аналітичними матеріалами та порадами саме для цих розпорядників інформації.

За словами експертів ЦЕДЕМ, їхньою метою була не критика розпорядників інформації, а підвищення якості доступу до інформації, тож усі позитивні і негативні оцінки подаються знеосіблено.

Це вже другий цикл рекомендацій для розпорядників інформації. Попередній посібник розійшовся по всіх регіонах України тиражем у 1500 примірників.

 

 

«Доступ до правди»