У державному бюджеті немає грошей на реалізацію програми відбудови «Пліч-о-пліч» у Херсонській області

1 Травня 2024 00:00

Про це свідчить лист Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, який МОСТ отримав у відповідь на інформаційний запит до відомства.

Відсутність грошей констатував у листі до Херсонської ОВА віце-прем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Цим листом Кубраков “з зауваженнями” погодив проєкт постанови уряду «Про реалізацію експериментального проекту для забезпечення належного рівня надання державних послуг, відновлення інституційної спроможності місцевих громад, життєдіяльності та економічної активності на території деокупованих громад Херсонської області за програмою “Пліч-о-пліч”».

Затвердження цієї постанови передбачає фінансування відбудови Херсонщини за програмою “Пліч-о-пліч” з держбюджету. До цього програму фінансували з власних бюджетів регіони-патрони Херсонської області.

Раніше вважалось, що проєкт постанови застряг на погодженнях в уряді з листопада 2023 року. Його мали погодити Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерство фінансів, Міністерство економіки та Міністерство цифрової трансформації України.

З відповіді на запит МОСТ’а до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України також можна дізнатись, що проєкт постанови не застряг у відомстві з осені 2023 року.

4 січня 2024 року Херсонська обласна військова адміністрація звернулась до Міністерства з проханням залишити поданий восени 2023 року документ без розгляду. Причиною зазначене його доопрацювання.

Вже 18 січня ОВА надіслала до Міністерства нову версію проєкту постанови, яка була погоджена 26 лютого.

Не застряг документ і у Міністерстві фінансів – воно з зауваженнями погодило проєкт постанови 30 листопада 2023 року.

Із зауваженнями погодило документ і Міністерство економіки, зробивши це два рази – листами від 7 грудня 2023-го та 28 лютого 2024 року.

Також із зауваженнями погодило проєкт постанови Міністерство цифрової трансформації – листами від 10 січня та 9 лютого.

Про наявність висновків та їх характер свідчать відповіді міністерств та Херсонської ОВА на запити МОСТ’а.

Також у минулому матеріалі повідомлялось, що обласна військова адміністрація надсилала до Офісу Президента України лист з проханням посприяти продовженню програми “Пліч-о-пліч” за старою схемою – за рахунок грошей з бюджетів областей-патронів Херсонщини.

МОСТ надіслав до Офісу Президента запит про заходи реагування на цей лист Херсонської ОВА. В Офісі Президента відповіли лише про реєстрацію цього листа та його перебування на опрацюванні.

Програма відбудови “Пліч-о-пліч” була започаткована влітку 2023 року. За нею відбудова має починатись з житла і згодом переходити на об’єкти соціальної інфраструктури. Після Херсонської області проєкт обіцяли запустити у інших (при)фронтових регіонах.

Всього за час реалізації програми на Херсонщині відновили 1119 об’єктів. На 2024 рік у межах “Пліч-о-пліч” було заплановано відбудувати 4872 об’єкти.

Фінансування програми хотіли збільшити у 10 разів – з близько 500 мільйонів до 5 мільярдів гривень. Але, судячи з усього, в березні гроші у регіонів-патронів закінчились і роботи припинились.