У генпрокурора скасували обмеження доступу до декларацій

28 Лютого 2020 10:12

Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов скасував спеціальні заходи безпеки, які були застосовані до низки посадових осіб попереднім керівництвом ГПУ. Мова йде про скасування неправомірного обмеження доступу до публічної інформації, а саме – до декларацій прокурорів, повідомляє сайт Офісу Генерального прокурора.

«Відтепер уся інформація про статки прокурорів Офісу Генерального прокурора, а також колишніх працівників ГПУ та їх близьких родичів стане відкритою, і кожен громадянин матиме змогу ознайомитися з нею на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції», – йдеться у повідомленні.

В Офісі нагадали, що відповідні обмеження були введені у березні 2018 року на підставі Закону «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів».

Нагадаємо, що про декларації посадовців окремо згадано  в ч. 6 ст. 6 «Закону про доступ до публічної інформації»:

«Не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поданій відповідно до Закону України "Про запобігання корупції"».

Як повідомлялося, тодішній головний військовий прокурор Анатолій Матіос у березні 2017 року наказав вилучити з реєстру НАЗК декларації низки посадовців військової прокуратури. Причиною стала нібито загроза через конфлікт із Росією.

У вересні 2019 року головний військовий прокурор Віктор Чумак скасував рішення свого попередника, заявивши, що інформація про статки військових прокурорів стане відкритою і кожен громадянин матиме змогу ознайомитися з нею на офіційному веб-сайті НАЗК. Тоді як до цього Центр протидії корупції марно намагався оскаржити закриття цієї інформації в суді.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки офіційно відмовила журналістам в ознайомленні з декларацією про доходи очільника СБУ Івана Баканова.

У грудні 2019 року журналістка й координаторка ініціативи OpenUp Надія Бабинська (Вірна) подала позов проти Служби безпеки України через відмову надати копію декларацій Баканова.

У січні 2020 року стало відомо, що Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом проти Служби безпеки України через відмову надати декларацію про доходи очільника спецслужби.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Декларації військових прокурорів мають бути публічні, проте НАЗК постанову ГПУ не виконує

Декларації: як правильно скласти запит і оскаржити відмову

Журналістка позивається до СБУ через відмову надати декларацію Баканова

Суд відкрив провадження у справі про ненадання декларації голови СБУ

Розсекречення декларацій працівників СБУ: що стало підставою для рішення ВСУ