Верховна Рада обрала Уповноваженою з прав людини Людмилу Денісову

15 Березня 2018 17:33

Верховна Рада призначила на посаду Уповноваженого з прав людини в Україні народну депутатку від "Народного фронту" Людмилу Денісову.

За це проголосувало 280 народних депутатів, повідомляє "Українська правда".

Як відомо, Секретаріат Уповноваженого з прав людини є головним наглядовим органом також і в сфері доступу до інформації. 

Ще раніше, після того як Комітет Верховної Ради з питань прав людини, схвалив кандидатури претендентів на посаду Омбудсмана, Людмила Денисова обіцяла "Доступу до правди" захищати інформаційне право громадян.

«Доступ до інформації буду захищати. Перечитала всі закони – я ж відмінниця. Так, як треба, будемо захищати. І превентивний механізм буде. Інформаційний комісар? Чому ні? Є різні моделі Омбудсмана. Треба буде сідати разом і визначати, якщо мене оберуть. Давайте поживемо і побачимо», - сказала вона. 

На цю посаду, окрім Денісової претендував також правозахисник та громадській діяч Андрій Мамалига, а депутат від БПП Сергій Алєксєєв зняв свою кандидатуру.

Перед голосуванням обидва кандидати розповіли, чим планують займатися на посаді Омбудсмана.

Денисова обіцяла зосередитися на правах пенсіонерів, вимушених переселенців, а також пообіцяла забезпечити свободу слова, дотримання прав людей в усіх сферах життєдіяльності, зазначивши, що найголовніша проблема в Україні - бідність.

Мамалига розповів, що відстоював у Європейському суді з прав людини права активістів акції "Україна без Кучми" та учасників Майдану, і обіцяв контролювати дотримання прав людини, у першу чергу, у соціальній та правовій сфері.

При цьому депутат від партії "Самопоміч" Руслан Сидорович та депутат від БПП Мустафа Найєм наголошували на тому, що Уповноваженим з прав людини має бути людина, яка не має жодного стосунку до будь-якої політичної партії, а краще, щоб це був хтось із правозахисників.

Як пише "Чесно", під час поіменного голосування на пленарному засіданні у четвер, 15 березня, про призначення на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової депутати від партії "Відродження" - Віталій Хомутиннік, Євгеній Гєллєр, Антон Яценко, Антон Кіссе і Василь Гуляєв порушили процедуру особистого голосування.

Людмила Денісова також є фігуранткою антикорупційних розслідувань, будучи на посаді міністра соціальної політики, вона уклала скандальну угоду з фірмою ТОВ "Візит".

"Доступ до правди"