Верховна Рада вважає, що розпорядником документів депутатських комісій є самі комісії

18 Листопада 2016 11:30

Головне організаційне управління Верховної Ради України повідомило Секретаріат Уповноваженого з прав людини, що під час роботи будь-якої тимчасової комісії ВРУ володільцем створеної та отриманої інформації є комісія. Як ідеться у поясненні ВРУ, протоколи засідань комісій підписуються головами комісій та зберігаються їх секретаріатами до передачі у встановленому порядку до архіву Верховної Ради України.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуку пише Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з прав людини – начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації.

У коментарі «Доступу» Ірина Кушнір пояснила, що справді, згідно з законом «Про доступ до публічної інформації», якщо інформація не створювалася апаратом ВРУ і не є у його володінні – тобто не передавалася до апарату, то він таки справді не є розпорядником цієї інформації.

Пояснення надавалося в межах провадження, відкритого за зверненням Міжнародної благодійної організації «Екологія – Право – Людина», досліджувалось питання наявності у Верховній Раді України інформації щодо результатів діяльності Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин розкрадання державних коштів під час надання послуг зі збирання небезпечних відходів гексахлорбензолу в Калуському районі Івано-Франківської області у 2011-2014 роках. Скаржник стверджувала, що не отримала відповіді на свій інформаційний запит.

З’ясувалося, що звіт про результати розслідування не надавався, проект постанови народними депутатами – членами комісії на розгляд Верховної Ради України не вносився. Секретаріат Комісії, який мав би відповідати за документи, пов’язані з діяльністю комісії, не призначався. 
Відповідно до частини 8 статті 87 Регламенту 16.02.2016 р. Головою Верховної Ради України на пленарному засіданні Верховної Ради України було оголошено про припинення повноважень комісії.
Створені та отримані комісією документи після закінчення повноважень до архіву Верховної Ради України не передавались. 

«Наче і була комісія – на хвилинку – з питань розслідування обставин розкрадання державних коштів під час надання послуг зі збирання небезпечних відходів гексахлорбензолу в Калуському районі Івано-Франківської області у 2011-2014 роках… А про результати її діяльності ніхто вже й не дізнається, якщо вони взагалі були», – зауважила Ірина Кушнір.

 

«Доступ до правди»