Верховна Рада зареєструвала законопроект, який може обмежити інформацію про стан навколишнього середовища

22 Серпня 2016 12:28

У Верховній Раді 16 червня шістнадцять депутатів зареєстрували законопроект № 4838 «Про відходи». Про це повідомляє Центр демократії та верховенства права.

Згідно зі ст.52 законопроекту, центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, зобов'язаний забезпечувати вільний доступ населення до інформації про утворення та поводження з відходами в межах їх повноважень, визначених законодавством.

У наступному абзаці ст.52 йдеться про те, що зазначений орган має право безоплатно отримувати від суб'єктів господарювання усіх форм власності дані про їх діяльність у сфері поводження з відходами та пояснення стосовно отриманої інформації і проведених операцій.

«Отримана інформація не підлягає розголошенню, за винятком випадків, передбачених законодавством України», - йдеться у законопроекті.

Як інформує Центр, таке формулювання може стати приводом для обмеження права громадян на доступ до інформації, а також суперечить ст.50 Конституції, у якій гарантується кожному вільний доступ до інформації про стан довкілля, яка ніким не може бути засекречена.

Також Центр повідомляє, що відповідний центральний орган та держадміністрації зобов’язані забезпечувати вільний доступ населення до інформації про утворення та поводження з відходами в межах їх повноважень.

«Якщо законопроект буде ухвалено у такій редакції, то у кожній окремій ситуації є ризик двоякого трактування: з одного боку гарантовано «вільний доступ населення до інформації», а з іншого – забороняється поширення інформації від суб’єктів господарювання про їх поводження з відходами», - йдеться у повідомленні Центру.

Згідно з висновками Головного науково-експертного управління, 5 липня було рекомендовано повернути законопроект на доопрацювання.

 «Доступ до правди»