Відкриті дані: систематизувати розпорядників і підвищити якість наборів

16 Жовтня 2020 07:26

У сфері відкритих даних необхідно провести систематизацію розпорядників, прописати вимоги до якості даних та визначити спеціальних осіб, які відповідають за оприлюднення відкритих даних. До таких висновків дійшла підгрупа з відкритих даних у складі робочої групи з системного удосконалення законодавства про доступ до публічної інформації при Комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики (голова – народна депутатка Євгенія Кравчук). 

Також експерти обговорили правку про необхідність оприлюднення не певних наборів відкритих даних, які нині перелічено в ЗУ «Про доступ до публічної інформації», а всієї інформації, щодо якої нема обмежень відповідно до трискладового тесту.

На думку експертів, які входять до складу підгрупи, є проблема з тим, що органи влади та місцевого самоврядування делегували свої функції комунальним підприємствам, різним ТОВ, а також вивели в окремі юридичні особи свої департаменти, сектори, управління.  

Таким чином навіть у тих випадках, коли відкриті дані й оприлюднено на Єдиному державному порталі відкритих даних, їх дуже важко знайти.

 

Читайте також: Відкриті дані: що це таке, де їх шукати і як використовувати?

 

«В законі має бути чітко виписано, що набори відкритих даних мають оприлюднювати органи виконавчої влади і ОМС. Якщо вони делегували свої повноваження, наприклад, комунальному підприємству, то КП має надавати цю інформацію першочерговому розпоряднику інформації, і вже він публікує ці дані на ЄДПВД. Це і технічна, і нормативна проблема», - наголосив у ході обговорення Михайло Корнєєв, Міністерство цифрової трансформації. 

Те саме стосується і центральних органів виконавчої влади, зокрема міністерств, які делегували свої функції органам місцевого самоврядування.

Експерти планують внести правки у закон таким чином, щоб саме основний розпорядник збирав інформацію і викладав її на порталі у форматі відкритих даних.

Також у новій редакції закону планується чіткіше прописати вимоги до якості самих даних, а окремим пунктом визначити, що за публікацію відкритих даних має бути призначено окрему відповідальну особу.

До складу підгрупи з гармонізації законодавства у сфері відкритих даних входять:

  • Бабинська Надія, Ініціатива OpenUp
  • Кабанов Олексій, Секретаріат Уповноваженого з прав людини
  • Корнєєв Михайло, Міністерство цифрової трансформації
  • Олексіюк Тетяна, адвокатка, експертка з доступу до інформації
  • Опришко Людмила, адвокатка, ГО «Платформа прав людини»
  • Петльований Максим, помічник народної депутатки Ольги Василевської-Смаглюк
  • Самоходський Ігор, ГО «Офіс ефективного регулювання»
  • Ткаченко Руслан,  ГО «Офіс ефективного регулювання»
  • Циба Тетяна, народна депутатка

Наступна зустріч підгрупи запланована на кінець жовтня – початок листопада. На ній експерти й експертки обговорять формулювання тих правок по відкритих даних, що їх буде запропоновано для внесення в остаточний текст законопроекту.

«Доступ до правди»