Відкрито провадження за позовом «Доступу до правди» проти СБУ

28 Листопада 2016 13:48

Головний редактор «Доступу до правди» Леся Ганжа отримала офіційну ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва щодо того, що за її позовом до Служби безпеки України відкрито адміністративне провадження.

Суддя Віктор Шулежко ухвалив, що провадження буде скороченим, розглядатиметься суддею одноособово, без проведення засідання та виклику сторін в суд.

Як пояснює Олександр Бурмагін, юрист Інституту розвитку регіональної преси, який підтримує «Доступ» у суді, процедуру скороченого провадження визначено ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України:

- Суди дедалі частіше звертаються до цієї процедури у справах щодо доступу до публічної інформації. Раніше вони чи то не знали про таку можливість чи не почували себе впевненими в її застосуванні в цій категорії справ. Є питання, чи може суд її застосувати у даному разі, коли оскаржено протиправну відмову в наданні інформації, оскільки буквально підстава для застосування скороченого провадження звучить так: «оскарження бездіяльності суб’єкта владних повноважень або розпорядника інформації щодо розгляду звернення або запиту на інформацію». В нашому випадку була відмова, і предмет оскарження в позові – не визнати протиправною бездіяльність, а визнати протиправними дії Служби безпеки України, що виявилися у відмові надати публічну інформацію. 

На думку Бурмагіна, з плюсів скороченої процедури – відсутність необхідності брати особисту участь в засіданні (або через представника) та стислі строки розгляду – загалом не більше 15-25 днів. З мінусів – неможливість надати особисті пояснення та оскаржити рішення в касаційному порядку: апеляція розглядається в такому ж режимі і рішення 2-ї інстанції оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, редактор «Доступу до правди» Леся Ганжа подала позов до Київського окружного адміністративного суду з вимогою визнати протиправними дії Служби безпеки України та зобов’язати її надати інформацію на запит. Позов було подано 14 листопада.

Раніше у своєму запиті Ганжа просила надати інформацію про результати перевірок ВПО (внутрішньо переміщених осіб), що отримують пенсії та інші соціальні виплати – скількох осіб рекомендовано позбавити пенсій та соціальних виплат у результаті перевірок СБУ.

Проте у своїй відповіді СБУ зазначила, що ця інформація є «відомостями досудового розслідування» і відмовила в її наданні.

 

«Доступ до правди»