Видання «НикВести» хоче через суд зобов’язати Миколаївську ТЕЦ надати інформацію про зарплати керівництва та наглядової ради компанії

3 Червня 2024 00:00

Онлайн-видання «НикВести» звернулось до суду з позовом до ПрАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль» через відмову підприємства надати інформацію про заробітні плати та інші виплати керівництву та наглядовій раді компанії, яка на 100% належить державі. Про це написав Інститут масової інформації, посилаючись на головну редакторку медіа Катерину Середу.

Як повідомила Середа, перше засідання суду вже відбулось у травні, наступне заплановано на 19 червня.

«Ми надіслали запит на публічну інформацію 24 січня 2024 року. У ньому я просила надати інформацію про зарплати та премії, які отримав керівний склад Миколаївської ТЕЦ. Окремим пунктом запиту була інформація щодо сум винагород, компенсацій витрат і додаткових благ, що були надані членам наглядової ради приватного акціонерного товариства “Миколаївська теплоелектроцентраль”», — розповіла Катерина Середа. Вона уточнила, що редакція не отримала відповіді у встановлені законом про доступ терміни.

Тепер редакція «НикВести» хоче через суд зобов’язати Миколаївську ТЕЦ надати запитувану інформацію.

Головна редакторка «НикВести» також сказала, що в процесі підготовки до судового засідання представники Миколаївської ТЕЦ надали відзив на позовну заяву. Вони аргументували свої дії тим, що інформація про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати не з державного чи місцевого бюджету працівникам недержавного органу або органу місцевого самоврядування може бути обмежена в доступі та не підлягає наданню у відповіді на запит.

У ПрАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль» також заявили, що дані, про які йшлося в запиті, належать до конфіденційної інформації та можуть поширюватися лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації.

«Миколаївська ТЕЦ все ж надала відповідь на інформаційний запит редакції через три місяці після подання, але в ньому так і не повідомили рівень зарплат керівництва. Свою позицію вони аргументують тим, що вони не є державним органом влади, а отже не повинні оприлюднювати таку інформацію», — розповіла Середа.

У своїй публікації ІМІ нагадує, що згідно з п. 5-1 ч. 4 ст. 21 Закону України «Про інформацію», до інформації з обмеженим доступом не можуть бути зараховані відомості щодо діяльності державних та комунальних унітарних підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких більш як 50% акцій (часток) належать державі або територіальній громаді, а також господарських товариств, де 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарському товариству, частка держави або територіальної громади в якому становить 100%, що підлягають обов’язковому оприлюдненню відповідно до закону. 

У коментарі ІМІ Катерина Середа зазначила, що фактично 100% акцій приватного акціонерного товариства «Миколаївська теплоелектроцентраль» належить АТ «Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”» державної власності, тому в даному випадку відмова у відповіді на запит редакції є незаконною.

У відповіді на відзив редакція видання «НикВести» наголосило, що запитувана в Миколаївської ТЕЦ інформація становить суспільний інтерес, оскільки місто протягом опалювального сезону 2023–2024 років мало величезні проблеми з опаленням.

 

«Доступ до првди»