Як написати успішний запит: підсумки майстер-класу для урбан-активістів

24 Березня 2016 19:10

Вчора у рамках проекту «Стратиграфія»  відбувся майстер-клас з доступу до публічної інформації для урбан-активістів, який провели юрист Віта Володовська з Інституту Медіа Права і Ярослав Муравйов з «Доступу до правди».

Закон «Про доступ до публічної інформації» дозволяє кожному охочому подати запит – відповідь має прийти через п’ять робочих днів. Запит може подаватися в будь-якій форма та без пояснення причини інтересу до інформації.

 

Тож, Віта Володовська розповіла про деякі секрети успішного складання запиту – вона виділила п’ять правил. По-перше,  перед тим як надіслати запит варто провести попередню підготовку. Зокрема, зробити моніторинг загальнодоступних джерел та правильно визначити розпорядника інформації.   

По-друге, запит має бути лаконічно складений: запитувана інформація має бути чітко сформована, з короткими формулюваннями та без «життєвих історій».  

Третє правило успішного запиту – нічого зайвого. Віта Володовська поділилися кейсом, де запитувач інформації хотів отримати завірені копії декларацій – саме через слово «завірені» він отримав відмову, попри те, що доступ до декларацій має бути відкритий. Тож, якщо у вас на меті якнайскоріше добути інформацію – не варто виходити за межі та не вписуйте зайвого.  

Також є правило, якими треба керуватися, коли ви надсилаєте запит і у вас є підозра, що запитувана інформація може бути розглянута як персональна. Утім, при обґрунтуванні суспільного інтересу,  запитувач має отримати інформацію. Зокрема, йдеться про можливість порушення прав людини, реалізацію конституційних прав, свобод і обов’язків, загрозу державному суверенітету, територіальну цілісність України, шкідливі екологічні та інші негативні наслідки діяльності, введення громадськості в оману.

 П’яте правило  Володовської – це «будьте добросовісними». Йдеться про те, коли, наприклад, ви пишете запит вперше: у такому разі можливо і не варто писати про те, що за ненадання інформації людина може бути притягнута до адміністративної відповідальності.

У свою чергу,  Ярослав Муравйов провів презентацію  «Доступу до правди» для відвідувачів заходу: показав як працює ресурс та як ним користуватися.  «Доступ до правди» цього тижня перейшов межу у 10 тисяч запитів та має 973 розпорядника інформації – це одна з найбільших баз» , - повідомив Ярослав Муравйов .

Закон України "Про доступ до публічної інформації" входить до десятки кращих у світі, але разом з тим «на практиці отримати необхідні дані може бути не так вже і легко» - зазначив Ярослав Муравйов - «наприклад, інформацію в Укрборонпрому чи Міноборони складно дістати – часто вона секретна».

Також було наголошено, що активісти мають бути готові  зіштовхнутися  з тим, що розпорядники можуть затягувати відповіді. Так, наприклад сталося з розслідування про будинки культурної спадщини в Києві.

 Разом з тим, не варто боятися оскаржувати порушення своїх прав. «Зокрема, це можна зробити через сайт Уповноваженого ВР  України з прав людини», - додала Віта Володовська – «також зараз частіше виграють суди  з цього питання».

Також Ярослав Муравйов порадив, що при коротких термінах варто подавати запити до різних розпорядників, які потенційно можуть володіти необхідної інформацією -  «так ви зможете збільшити ваші шанси на те, що ви отримаєте, запитувані дані».

 

Читати про «Будинок зі зміями» на Великій Житомирській

Читати про готель «Прага» на Володимирській

Читати про будинок Новікова на Подолі