Як отримати доступ до медичної або пенсійної справи – рекомендації Ради Європи

20 Липня 2021 08:00

Документація пенсійної чи медичної справи не може безперешкодно надаватись будь-якій особі на запити на публічну інформацію, адже у таких документах міститься конфіденційна інформація про особу. Однак якщо інформацію прагнете отримати щодо себе – є багато шляхів, як це можна зробити.

У випадку, якщо третя особа запитує таку інформацію, розпорядник інформації зобов’язаний застосовувати «трискладовий тест», і, враховуючи конкретні обставини справи, він може надати таку інформацію тільки в разі значного суспільного інтересу до неї, що переважить захист інтересу приватності особи.

Запитувачу, який бажає отримати інформацію про себе, яка міститься у відповідних документах медичної чи пенсійної справи, варто мати на увазі, що доступ до такої інформації надається безперешкодно у порядку, передбаченому як Законом України «Про захист персональних даних», так й іншими законами: «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

Зокрема, згідно із пунктом 4.8 розділу ІV Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. №22-1, паперові пенсійні справи зберігаються в органах, що призначають пенсії, за місцем проживання чи реєстрації або за місцем перебування пенсіонера.

Пенсіонерові за його зверненням надається виписка з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії з інформацією про періоди страхового стажу та заробітної плати (доходу), які враховано при розрахунку пенсії (пункт 4.9 розділу ІV Порядку).

При цьому пенсіонер може ознайомитись із матеріалами пенсійної справи на прийомі в управлінні Пенсійного фонду України, в якому зберігається його пенсійна справа.

Також нещодавно уряд  відкрив можливість ознайомитись із документами пенсійної справи у режимі онлайн на сайті Пенсійного фонду України. Для того, аби отримати інформацію через цей сайт, треба спершу авторизуватись за логіном і паролем, електронним цифровим підписом або за допомогою системи GOV.ID.

Доступ особи до інформації про власне здоров’я також гарантований законодавством. Стаття 285 Цивільного кодексу України передбачає, що повнолітня фізична особа має право на достовірну і повну інформацію про стан свого здоров’я, зокрема й на ознайомлення з відповідними медичними документами, що стосуються здоров’я. Аналогічна норма міститься у статті 39 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»: пацієнт, який досяг повноліття, має право на отримання достовірної і повної інформації про стан свого здоров’я, зокрема й на ознайомлення з відповідними медичними документами, що стосуються його здоров’я.

Навіть більше, Конституційний Суд України у своєму рішенні від 30.10.1997 р. у справі щодо офіційного тлумачення статей 3, 23, 31, 47, 48 Закону України «Про інформацію» та статті 12 Закону України «Про прокуратуру» (справа К. Г. Устименка) надав таке тлумачення нормам права: «Медична інформація, тобто свідчення про стан здоров’я людини, історію її хвороби, про мету запропонованих досліджень і лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання, зокрема й про наявність ризику для життя і здоров’я, за своїм правовим режимом належить до конфіденційної, тобто інформації з обмеженим доступом. Лікар зобов’язаний на вимогу пацієнта, членів його сім’ї або законних представників надати їм таку інформацію повністю і в доступній формі».

Рекомендації розроблені експертами з питань доступу до публічної інформації для посібника «Рекомендації Уповноваженого Верховної ради України з прав людини з питань додержання конституційного права людини і громадянина на інформацію».

 

«Доступ до правди»