Як скласти запит про зарплату голови ОТГ?

7 Жовтня 2021 08:00

Щоб отримати інформацію про заробітну плату голови ОТГ, потрібно виконати простий алгоритм дій і витратити 15 хвилин вашого часу. Тим паче, що нині «Доступ до правди» стрімко розширює базу розпорядників, додаючи до неї все нові і нові ОТГ.

Навіщо вам інформація про зарплату голови ОТГ

Очільник територіальної громади – це людина,  яка значною мірою впливає на розвиток та благоустрій громади, на вибір пріоритетів для витрат бюджетних коштів. Від нього залежить значною мірою, чи буде громада успішною та комфортною для життя.

У одній громаді ремонтують садочки, облагороджують парк, відкривають бібліотеку, і ви хочете зрозуміти, чи гідно винагороджений ваш очільник ОТГ за свою реально продуктивну роботу.

В іншій – змін не помітно, однак голова ОТГ відправляє дітей на навчання за кордон або починає споруджувати на городі басейн. І виникає природне запитання: чи справедливо такий керівник поділив гроші громади і чи не той басейн у нього на особистому подвір’ї, який би міг радувати усіх мешканців ОТГ.

Яким чином можна подати запит?

Щоб подати запит, вам треба обрати шлях, яким це зробити. Закон «Про доступ до публічної інформації» дає змогу втілити це кількома шляхами:

-          написати запит від руки на папері, віднести його у відповідну структуру, зареєструвати.

-          зателефонувати на офіційний телефонний номер, висловити суть запиту, отримати дані про реєстрацію запиту.

-          надіслати запит або на електронну пошту, зазначену на офіційному сайті розпорядника, або скористатись платформою «Доступ до правди».

Подаємо запит через «Доступ до правди»

Ми переконані, що через «Доступ до правди» подавати запит найзручніше, тому розповідаємо детальну послідовність дій.

1)      Заходимо на сайт «Доступ до правди» і реєструємось. При реєстрації рекомендуємо вказувати повне прізвище, ім’я та по батькові. Ви можете зареєструвати довільне ПІБ, закон про доступ не вимагає ідентифікації запитувача, але в такому разі у вас можуть виникнути проблеми з оскарженням, якщо відповідь на ваш запит не буде надано або вона буде неповною.

2)      Другий крок – натискаємо «Зробити запит». У віконечку обираємо розпорядника інформації. Ним буде ваша об’єднана територіальна громада. Важливо пам’ятати, що запит треба робити на установу, організацію, а не на конкретну людину. Тож навіть якщо запитуємо про заробітну плату голови ОТГ – питання адресуємо громаді.

3)      Якщо пошук не допоміг знайти вашу громаду – це може означати, що вона не внесена до бази розпорядників «Доступу». Тоді напишіть листа адміністраторам сайту на е-мейл dostuppravo@gmail.com з проханням додати розпорядника, вкажіть його електронну пошту та назву, і за 24 години розпорядник з’явиться у базі.

4)      Якщо ж маємо розпорядника – натискаємо на його назву і опиняємось у формі для написання запиту. Для зручності пошуку інформації радимо давати чіткий оригінальний заголовок – тему запиту, наприклад, «Зарплата голови Вовчинецької ОТГ за 2021 рік», «Зайчиківська ОТГ_2010-2021_зарплати», «Премії і надбавки_Лисичанська ОТГ».
Якщо потрібно зібратись з думками і формулюваннями – в правій частині сторінки є дані про запити до цього розпорядника. Можливо, про зарплату вже запитували і ви зможете запозичити формулювання, або й передумаєте подавати запит, бо вже отримаєте потрібні дані.
Форма «Доступу до правди» уже автоматично пропонує необхідну юридичну аргументацію для отримання вами запиту. Залишається лише запитати про заробітну плату голови ОТГ.

5)      Формулювання запитання можуть трішки різнитись. Головне – запитувати конкретний факт, цифру, документ, а не роз’яснення. Тобто не варто запитувати, чому в голови ОТГ така-то заробітна плата, варто запитати, який її обсяг.

Наприклад:

«Прошу надати інформацію про заробітну плату голови Вовчинецької ОТГ Іванова Івана Івановича (посадовий оклад, премії, надбавки) за період з січня 2020 по лютий 2021 року із розбивкою помісячно».

6)      Ось і усе. Можете глянути через попередній перегляд, як це виглядатиме – і надсилайте.

А коли відповідь?

У розпорядника буде 5 робочих днів, щоб відповісти на ваш запит, відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації».

Відповідь надійде вам як на вказаний про реєстрації е-мейл, так і буде публічно відображена на сайті і ви зможете її переглянути у своєму акаунті.

Якщо ви запитали інформацію не лише про заробітну плату голови ОТГ, але і всіх працівників за великий проміжок часу – це великий масив інформації, і розпорядник може продовжити термін розгляду запиту до 20 робочих днів. Щоб уникнути подовження термінів, подавайте окремі запити про зарплатню кожного працівника.

А якщо відмовлять?

Відмова буде відвертим порушенням законодавства про доступ до публічної інформації.

Закон зазначає, що «доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном не може бути обмеженим» (ст. 5. ч. 6). Заробітна плата голови ОТГ – це кошти громади, тому відповідь на такий запит має бути надана вчасно і в повному обсязі.

Про це читайте у публікаціях нашого сайту:

Суд: Інформація про прізвища і розмір премій, виплачених з бюджету, є публічною

Зарплата чиновника – не таємниця

Якщо ні – звертайтесь до адміністративного суду або до Уповноваженого з прав людини.

Безкоштовну юридичну допомогу та супровід у суді пропонує низка організацій – ГО «Платформа прав людини», проєкт «Свої люди», регіональні центри безкоштовної правової допомоги.

«Доступ до правди»