Європейський суд зареєстрував справу з доступу до інформації «Ганжа проти України»

7 Лютого 2018 11:10

Європейський суд з прав людини надіслав повідомлення про те, що зареєстрував заяву редакторки  сайту «Доступ до правди» Лесі Ганжі проти України: вичерпавши усі можливості в українських судах виграти справу у Служби безпеки України і довести право на доступ до публічної інформації, журналістка подала заяву до ЄСПЛ.

«Суд розгляне вашу справу за першої можливості на основі наданих вами документів та інформації», - ідеться у листі з ЄСПЛ.

Справу веде юрист Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини».

Нагадаємо, що йдеться про історію, коли Служба безпеки України відмовила Лесі Ганжі надати на запит результати перевірки внутрішньо-переміщених осіб, що отримують пенсії та інші соціальні виплати, зокрема скількох осіб рекомендовано позбавити пенсій та соціальних виплат у результаті перевірок СБ, що проходили у 2016 році.

Тоді, у 2016-му році на підставі листів СБУ тисячі переселенців були позбавлені пенсій і соціальних виплат, а відтак засобів до існування. Великій кількості цих людей виплати відновили після кількамісячних додаткових перевірок. Метою запиту було з’ясувати кількість людей, яким СБУ своїми листами рекомендувала такі виплати припинити.

Обидві судові інстанції в Україні – Окружний адміністративний суд Києва та Апеляційний адміністративний суд – пристали на аргументи СБУ.

«Згідно письмових заперечень СБУ витребувана в запиті інформація є результатом оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності Служби безпеки України, на підставі якої в подальшому було порушено 46 кримінальних проваджень», - ідеться у постанові суду.

Також у вердикті суду мовиться, що враховуючи зазначене, суд прийшов до висновку, що запитувані документи відносяться до інформації з обмеженим доступом у зв’язку із тим, що їх надання може завдати шкоди досудовому розслідуванню.

«Мене як запитувача не цікавили «відомості досудового розслідування», а лише інформація про поточну діяльність суб’єкта владних повноважень стосовно конкретної теми. Запит не стосувався кількості досудових розслідувань, порушених після перевірок відповідача, обставин щодо провадження по них, номерів справ, дійових процесуальних осіб в них тощо. Він стосувався надання знеособленої, неперсоналізованої інформації у прив’язці до міст України», - говорить Леся Ганжа.

Також вона переконана, що дана справа є стратегічною для доступу до інформації в Україні, адже посилаючись на таємницю слідства, наявність якої не вимагається доводити, силові органи можуть засекретити усю публічну інформацію, якою володіють.

Юрист Олександр Бурмагін зазначив у коментарі, що  дані рішення судів важко назвати юридичним аналізом спору між запитувачем і розпорядником, а відтак є потреба у звернення до ЄСПЛ,

«Суди повністю пристали на аргументи та позицію СБУ і жодним чином навіть не спробував зіставити аргументи сторін. Два питання із запиту стосуються суто статистичних, знесоблених цифр, які ніяк не можуть мати відношення до конкретних кримінальних справ», - коментує Бурмагін.

 

«Доступ до правди»