Європейський суд звернувся до уряду України по коментарі у двох справах з доступу

11 Жовтня 2018 15:38

ЄСПЛ комунікував українському Уряду дві справи Центру демократії та верховенства права щодо доступу до публічної інформації. По суті, це означає, що справи просунулись далі в розгляді і рішення по них може бути за два-три роки, а якщо пощастить, то і раніше.

Перша справа (заява № 10090/16) була подана до ЄСПЛ у 2016 році і стосується відмови ЦВК надати автобіографії лідерів політичних партій, що проходили до парламенту за результатами виборів 2014 року.

Друга справа (заява № 75865/11) стосується відмови Конституційного Суду України ще у 2010 році надати копії висновків навчальних установ, на які посилався КСУ при ухваленні рішення щодо можливості народних депутатів індивідуально вступати до парламентської більшості («тушки»).

ЄСПЛ буде оцінювати зазначені справи, виходячи із стандартів, які були сформульовані Великою Палатою у 2016 році у справі Magyar Helsinki Bizottság v.Hungary.

Водночас, у другій справі – щодо доступу до матеріалів конституційного провадження – ЄСПЛ також цікавить питання, чи були ефективні механізми захистити право на доступ в умовах, коли Закон України «Про доступ до публічної інформації» ще не набув чинності.

Відповідно до Регламенту ЄСПЛ, Уряд України має кілька місяців на підготовку своєї відповіді по суті поданих скарг. Після цього свої зауваження на позицію Уряду зможуть подати заявники.

Лінк на комукацію: http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-187020

«Доступ до правди»