З 2014 року Генпрокуратура видала чотири особи Узбекистану. Частину – по політичних статтях

24 Жовтня 2016 12:36

З 2014 року Генеральна прокуратура України прийняла рішення про видачу 4 осіб на запити уряду Узбекистану. Про це стало відомо з відповіді Генеральної прокуратури України на запит «Доступу до правди».

Розгляд запитів про видачу тривав п’ять місяців з дня отримання документів до фактичної передачі запитуваних осіб.

Вказані правопорушники розшукувалися правоохоронними органами Республіки Узбекистан за вчинення злочинів, які передбачені такими статтями:

·         Стаття 165 (вимагання);

·         Стаття 104 (умисне тяжке тілесне ушкодження);

·         Стаття 155 (тероризм);

·         Стаття 159 (посягання на конституційний устрій);

·         Стаття 244-1 (виготовлення або розповсюдження матеріалів, які містять загрозу громадському порядку та громадській безпеці);

·         Стаття 244-2 (створення, керівництво, участь у релігійних екстремістських, сепаратистських, фундаменталістських аби інших заборонених організаціях) КК Республіки Узбекистан.

Редактор видання «Фергана», яке спеціалізується на країнах Центральної Азії, Даниїл Кислов зазначає, що стаття 244-1 та 244-2 є радше політичними.

«Ці статті можуть використовувати для боротьби з інакомислячими та політичними опонентами, а також для виконання плану по боротьбі з тероризмом», – пояснює Даніїл Кіслов.

Правозахисник Віталій Пономарьов вказує, що 244-2 є однією з найпоширеніших в Узбекистані політичних статей. Вона активно почала використовуватися з 1998 року.

Щодо 244-1, то вона теж є сумнівною з точки зору міжнародних зобов’язань Узбекистану. Правозахисник пояснює, що з цією статті випливає, що будь-яка публічна критика може закінчитися кримінальним обвинуваченням.

Усього за вказаний період до Генпрокуратури надійшло сім запитів про видачу правопорушників за вчинення злочинів, які передбачені такими статтями:

·         Стаття 165 (вимагання);

·         Стаття 168 (шахрайство);

·         Стаття 104 (умисне тяжке тілесне ушкодження);          

·         Стаття 159 (посягання на конституційний устрій);

·         Стаття 244-1 (виготовлення або розповсюдження матеріалів, які містять загрозу громадському порядку та громадській).

Раніше «Доступ» писав про шукачів притулку з Узбекистану, яких видавали на запити уряду.

Нагадаємо, що президент Узбекистану Іслам Карімов помер 2 вересня. Він правив країною з 1990 року. 

Чому з Узбекистану їдуть в Україну?

«Доступ до правди»