З початку року зареєстровано 25 правопорушень стосовно погроз або насильства щодо журналістів

21 Липня 2016 10:42

За січень – червень 2016 року обліковано 25 кримінальних правопорушень за ст. 345-1 («Погроза або насильство щодо журналіста»). Про це стало відомо з Єдиного звіту про кримінальні правопорушення Генеральної прокуратури України.

Зокрема повідомлення про підозру було вручено у 3-х кримінальних правопорушеннях. До суду з обвинувальним актом потрапило дві справи. Також з даних випливає, що з початку року три кримінальні правопорушення було закрито, а щодо 23 кримінальних правопорушень на кінець звітного періоду рішення не були прийняті.

За ст.347-1 («Умисне знищення або пошкодження майна журналіста») було обліковано одне кримінальне правопорушення.

За ст.348-1 («Посягання на життя журналіста») та за ст. 349-1 («Захоплення журналіста як заручника») кримінальних правопорушень не було обліковано.

Щодо злочинів проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина, то за ст. 171 («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») з початку року було обліковано 65 кримінальних правопорушень. Повідомлення про підозру було вручено у двох кримінальних правопорушеннях. Одне досудове розслідування було зупинене через невідоме місцезнаходження підозрюваного.

Загалом за ст. 171 за звітній період було закрито 19 кримінальних правопорушень, рішення не прийняте у 64 випадках.

Щодо даних минулого року, то за січень-грудень 2015 було обліковано 9-ть кримінальних правопорушень за ст. 345-1 («Погроза або насильство щодо журналіста»). У двох кримінальних правопорушеннях було вручено оголошення про підозру.

За ст. 347-1 («Умисне знищення або пошкодження майна журналіста») було обліковано 4 кримінальні правопорушення.

За ст. 349-1 («Захоплення журналіста як заручника») та за ст. 348-1 («Посягання на життя журналіста») кримінальних правопорушень не обліковано.

За ст. 171 («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») було обліковано 72 кримінальні правопорушення. У 13 кримінальних правопорушеннях було вручено оголошення про підозру.

Єдиний звіт про кримінальні правопорушення по державі за січень-червень 2016 року 
Єдиний звіт про кримінальні правопорушення по державі за січень-грудень 2015 року 

«Доступ до правди»