Журналістка подала в суд на прокурора за невнесення в ЄРДР відомостей про злочин щодо ненадання інформації

21 Грудня 2016 14:00

Закарпатська журналістка Лариса Ступак подала скаргу до Ужгородського міськрайонного суду на прокурора Закарпатської обласної прокуратури  Володимира Гаврилюка, у якій оскаржує бездіяльність прокурора, який не вніс в ЄРДР відомостей про злочин щодо ненадання інформації.

Згідно з Кримінальним кодексом, наголошує журналісткапрокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Ступак вимагає внести повідомлення про злочин, про який вона написала в своїй заяві, в ЄРДР і розпочати розслідування.

Нагадаємо, Лариса Ступак подала повідомлення про злочин щодо мера Сваляви Івана Ланьо, який, на думку журналістки, незаконно відмовив їй у доступі до інформації, у зв’язку з чим вимагає відкрити провадження за ст. 171 Кримінально-процесуального кодексу України, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконну відмову журналістові на інформаційний запит.

У заяві на ім’я прокурора Закарпатської області журналістка вимагає внести відомості про вказаний  злочин у ЄРДР за ч. 1 ст. 171 КК України, розпочати  досудове розслідування, а її визнати потерпілою у вказаному провадженні.

Раніше, готуючи матеріал для газети «Сила народного контролю»,  Лариса Ступак надіслала запит до Свалявської міської ради, в якому просила надати: копію рішення сесії про встановлення розміру премії міському голові, його заступникам та секретарю ради на 2016- 2017 рік,  доплату за ранг посадової особи місцевого самоврядування, надбавку за вислугу років, надбавку за виконання особливо важливої роботи; загальні суми  щомісячних виплат міському голові, його заступникам та секретарю ради; суми наданої їм матеріальної допомоги та виплат на оздоровлення.

«Доступ до правди»

Читайте також:

Журналістка написала на мера Сваляви повідомлення про злочин за незаконну відмову в інформації

Чопська сантабарбара: півтора роки боротьби за відповідь на запит 

Дитсадок «Казка» вважає, що може не виконувати законів України: розгляд інформаційних запитів не передбачено статутом