Журналістка виграла суд за доступ до умов реконструкції дитсадків у Кременчуці

28 Січня 2022 08:24

Журналістка кременчуцького видання «Кременчуцький телеграф» Тетяна Донченко здобула перемогу у суді першої інстанції за право на доступ до інформації про реконструкцію дитсадків у місті. Юридичну допомогу надав адвокат ГО «Платформа прав людини» Микола Гринишак.

Нагадаємо, у вересні 2021 року Тетяна Донченко надіслала запит до Кременчуцької міської ради із проханням надати документи щодо ремонтів у дитсадках міста, які частково відбувались за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Її цікавив передусім обсяг робіт і терміни виконання.

У запиті це було сформульовано так: документи, які стосуються використання публічних коштів (а саме – коштів ЄБРР, наданих під гарантію Кременчуцької міської ради), тобто договір між КП КМЕК та виконавцем проєкту «Підвищення енергоефективності громадських будівель у м. Кременчук» – ТОВ «ММС Арт-Проже»; а також відомості про стан виконання договору за 1-й та 2-й квартал 2021 року.

Інтерес був практичним – через ремонти у місті ось уже протягом значного періоду було зачинено 11 дитсадків: якісь не працювали повністю, якісь частково. Хвилювали Тетяну й корупційні ризики проєкту – як виявила журналістка, батьки вихованців «доробляли за будівельниками», зокрема збирали гроші на відкоси після заміни вікон.

Але Кременчуцька міська рада відмовилась відповідати на запит, аргументуючи тим, що підприємство-підрядчик не надало дозволу на її розголошення, бо це «може призвести до негативних наслідків реалізації проєкту».

Журналістка оскаржила відмову в Полтавському окружному адміністративному суді, який розглянув позов за скороченою процедурою і ухвалив рішення на користь позивачки: «Визнати протиправними дії Комунального підприємства «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» Кременчуцької міської ради Полтавської області під час розгляду запиту від 20 вересня 2021 року. Зобов`язати Комунальне підприємство «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» Кременчуцької міської ради Полтавської області у порядку, в межах та у строки передбачені Законом України «Про доступ до публічної інформації» надати публічну інформацію на запит від 20 вересня 2021 року».

«Це — перемога. Поки що в першій інстанції, але я певна, що остаточне рішення суду буде на мою користь – і на користь громади, насамперед батьків, які так чекали відкриття зачинених дитсадків У мене сьогодні чудовий настрій. Відчуваю, що за спиною ніби виростають крила —  відчуття, що мої дії «розсувають шторки». Нагадують міській владі, що її дії мають бути прозорими та підзвітними громаді, а не окремим її представникам — і за вказівкою міського голови»,каже Тетяна Донченко.

Цікаво, що кошти на покриття судового збору у випадку необхідності зібрали мешканці Кременчука – за добу вони передали Тетяні Донченко для захисту права на публічну інформацію в суді 1700 гривень.

Поки Тетяна відповіді на запит не отримала, але отримала відзив на позов, у якому розпорядник знову називає інформацію непублічною.

Тетяна Донченко передбачає, що розпорядник оскаржить рішення в апеляції, але вона готова до боротьби за публічну інформацію.

«Доступ до правди»