В Україну не повернулось близько 8 млрд доларів: НБУ розраховує на новий режим агроекспорту

14 Серпня 2024 18:06

Обсяг експортної виручки, що надійшла в Україну за перше півріччя 2024 року, перевершив результат за аналогічний період 2023-го майже на 16%, або $3,3 млрд, тоді як розмір неповерненої валютної виручки тримається на колишньому рівні 7-8 млрд, повідомив Національний банк України (НБУ) у відповідь на запит агентства «Інтерфакс-Україна».

На тлі збільшення обсягів отриманої експортної виручки з-за кордону практично незмінні обсяги експортних операцій, за якими було перевищено граничні терміни розрахунків, є «позитивною тенденцією», вважає центробанк. Оскільки розширення обсягів неповерненої експортної виручки негативно позначилося б на платіжному балансі та рівні міжнародних резервів, які є важливим буфером макрофінансової стійкості країни, повідомляє першоджерело, спираючись на відповідь регулятора.

Зважаючи на це, НБУ системно протидіє непродуктивному відтоку капіталу та сприяє своєчасному поверненню експортної виручки.

Наприклад, Нацбанк згадав валютні обмеження, які довелося запровадити на початку повномасштабного вторгнення і які він пом'якшує лише за стійких передумов. Або ж заходи посилення валютного нагляду чи збереження скорочених граничних строків розрахунків для експорту окремих товарів сільського господарств.

«Національний банк очікує запровадження Кабінетом міністрів України режиму експортного забезпечення за операціями з експорту окремих аграрних товарів, що був розроблений за участю Мінагрополітики, НБУ, ДПСУ, ДМСУ та інших державних органів, і затверджений цьогоріч Верховною Радою відповідними змінами до законів», – цитує Інтерфакс відповідь регулятора.

«Вважаємо, що цей захід має сприяти покращенню ситуації з поверненням валютної виручки в аграрній сфері. Наразі державні органи закінчують підготовку підзаконної нормативно-правової та технічної бази для впровадження зазначеного механізму», – йдеться далі у повідомленні.

Регулятор має намір і надалі співпрацювати з державними органами для забезпечення комплексного підходу у вирішенні питання своєчасного повернення експортної виручки в Україну, пише Інтерфакс.

«Доступ до правди»