Тетяна Олексіюк та Ігор Розкладай стали кандидатами до міжнародного моніторингового органу з доступу

13 Серпня 2021 09:31

Кандидатами до міжнародного моніторингового органу з питань доступу комісія при Міністерстві культури та інформаційної політики обрала Ігоря Розкладая та Тетяну Олексіюк.

Засідання комісії відбулось 23 липня 2021 року , а на дві позиції до Групи спеціалістів з доступу до офіційних документів претендували чотири кандидати – Тетяна Олексіюк, Ігор Розкладай, Оксана Нестеренко та Максим Процько. Відповідно до вимог Конвенції Тромсо, кандидатів до цього міжнародного моніторингового органу з питань доступу варто обирати серед доброчесних, незалежних та неупереджених експертів, відомих визнаною компетентністю у сфері доступу до офіційних документів.

Переможцями голосування стали Тетяна Олексіюк, адвокатка, консультантка Ради Європи, експертка з доступу до інформації та права на свободу вираження поглядів та Ігор Розкладай, заступник директора та головний експерт з медійного права Центру демократії та верховенства права.

Оксану Нестеренко визначили резервним кандидатом, тобто людиною, яка зможе долучитись до роботи міжнародного моніторингового органу у випадку неможливості взяти участь у його роботі одного з двох обраних кандидатів.

«Для мене Конвенція Ради Європи з доступу до офіційних документів - це ключовий документ на шляху до визнання права знати для кожного на міжнародному рівні. В найближчому часі необхідно докласти зусиль до просування змін до чинного закону з метою гармонізації його з Конвенцією, а на майбутнє важливо налагодити постійний моніторинг виконання вимог Конвенції та законодавства про доступ. На мою думку, щорічні моніторинги виконання вимог законодавства про доступ вкрай важливі, адже вони не тільки показують прогрес, але й виконують потужну освітню роль», –  аргументує мотивацію власної долученості до роботи міжнародного моніторингового органу Тетяна Олексіюк.

 

 Читайте також: Український закон «Про доступ…» цьогоріч посів 17 – 19 місце у світі. Коли повернення в топ-10?

 

 Ігор Розкладай зауважує, що займається темою доступу з моменту заснування організації і, власне, сам причетний до ратифікації Конвенції. Однак, крім логічного продовження діяльності у сфері свого професійного інтересу, його змотивували долучитись до роботи органу й інші причини:

«Основний мотив в тому, що ми страшенно себе недооцінюємо. І Україні є багато чим похвалитися. І якісним інтернетом, і можливістю платити PayPass і GooglePay, і їжею, і так далі. Власне, і на законодавчому рівні, зокрема з тим же доступом, ми маємо кращий закон. Приміром, коли я хотів дізнатися, що саме написав німецькому хостеру Роскомнадзор щодо Українського тижня, мені навіть не допоміг німецький інфокомісар. У них немає вимог щодо суспільного інтересу. Тому поширювати кращі практики і прагнути посилити Конвенцію - це те, що в наших силах. А це в тому числі і маленький камінчик у зовнішньому позиціонуванні України», –  каже Ігор Розкладай.

Нагадаємо, основним завданням групи спеціалістів з доступу до публічної інформації, відповідно до Конвенції Тромсе, буде оцінка реалізації її положень, а також звітування про законодавчі та інші заходи, які здійснюють держави-підписанти Конвенції у частині її імплементації. 

 

«Доступ до правди»