Військовослужбовець має право самостійно подати необхідні документи для отримання статусу УБД

17 Жовтня 2023 00:00

Що робити та до кого звертатися, якщо попри тривалий час участі у бойових діях їм і досі не надано статусу «учасник бойових дій». Про це у відповідь на запит для  інформаційного агентства «АрміяInform»   відповіли в департаменті соціального забезпечення Міністерства оборони України.

Журналісти поцікавились запитом про те, яким є актуальний порядок надання статусу УБД.

На запит отримали таку відповідь:

«Відповідно до Указу Президента України №64/2022 від 24.02.202 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-ІХ (із змінами), в Україні введено правовий режим воєнного стану.

Отже, військовослужбовцям, які починаючи з 24.02.2022 року беруть (брали) участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, надання статусу учасник бойових дій їм здійснюється відповідно до абзацу п’ятого пункту 6 Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з агресією російської федерації проти України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року №413 (далі — Порядок)».

Отже, жодних «перешкод», «особливостей» чи новацій для отримання статусу УБД, обумовлених перебуванням військовослужбовця на лінії бойового зіткнення або «умовами воєнного стану» — немає. Для всіх захисників і захисниць працює єдиний, чітко прописаний законодавчо, порядок набуття такого статусу.

Варто зауважити, що існує чимало  джерел з довідковою інформацією стосовно алгоритму дій для отримання військовослужбовцем статусу УБД. Зокрема, відповідні матеріали регулярно публікуються й на сайті АрміяInform, є така інформація й у «Довіднику військовослужбовця»

У запиті запитали також і про те, «яким має бути порядок дій військовослужбовця у разі, якщо посадові особи військової частини не подають необхідні документи для присвоєння військовослужбовцю статусу учасника бойових дій».

У роз’ясненні щодо цього запитання зазначається наступне: «У разі неподання певними посадовими особами військової частини до комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій (далі — Комісія) документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій, військовослужбовець відповідно до вимог Порядку, може самостійно звернутися до відповідної Комісії, яка утворена в Міноборони або в Збройних Силах України, та до повноважень якої належить вирішення питань про визнання його учасником бойових дій.

На розгляд Комісії подається заява/рапорт військовослужбовця, довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України (додаток 6 Порядку), згода на збір та обробку персональних даних, дві кольорові фотокартки розміром 3 на 4 см на матовому папері, зображення обличчя має займати 65-70% фотокартки».

Отже, будь-який військовослужбовець, який має право на отримання статусу УБД, може самостійно підготувати пакет необхідних документів (їх перелік визначено наказом МО України від 10 листопада 2022 року № 369) та подати їх на розгляд відповідної комісії.

Тут варто зазначити, що станом на сьогодні у відомствах оборонно-безпекового блоку утворено та діє понад двадцять комісій з питань розгляду матеріалів про  визнання громадян учасниками бойових дій. Крім того, при Міністерстві у справах ветеранів України функціонує Міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання громадян учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги.

Якщо підготовка документів, потрібних для отримання статусу УБД, з якоїсь причини гальмується на рівні командування частини, тоді варто звернутися на телефонну гарячу лінію Міністерства оборони України за номером 0 800 500 442.

Працівники гарячої лінії можуть проконсультувати військовослужбовця щодо питання, яке його цікавить,  безпосередньо під час телефонного звернення, надати відповідь у письмовому вигляді, або ж допомогти за допомогою додаткового дзвінка до відповідного структурного підрозділу.

 

«Доступ до правди»