Як отримати доступ до матеріалів судової справи на інформаційний запит

2 Березня 2016 15:52

Ця історія відбулася у Броварах Київської області. Вона доводить, що особа, яка не є стороною у справі, за допомогою запиту на публічну інформацію може отримати доступ до матеріалів суду. Головне – правильно цей запит скласти.

Дмитро Карпій, журналіст видання «Маєш право знати» та проекту «Ні корупції!», є автором публікацій на тему декомунізації у Броварах. У своєму запиті до Броварського міськрайонного суду він просив вказати кількість судових справ, які розглядалися судом протягом 2015-2016 років та стосуються питань декомунізації, а також надати копії позовних заяв у даних справах.

У відповідь суд повідомив, що за вказаний період у провадженні суду перебувала тільки одна справа про визнання незаконним та скасування рішення Броварської міської ради Київської області «Про перейменування вулиць та провулків м. Бровари».

Водночас, як зазначив суд, копія позовної заяви, не може бути надана запитувачу, оскільки відповідно до п. 2 та п. 9 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України право знайомитися з матеріалами справи, робити з них виписки, знімати копії мають тільки особи, які беруть участь у справі.

Отже, суд відмовив у наданні документу, що належить до матеріалів суду, посилаючись на процесуальне законодавство.

Саме в цей момент до справи підключилися юристи Інституту медіаправа, які консультували журналіста.

З допомогою медіаюристів журналіст подав повторний запит, де вдало аргументував, чому саме дана інформація повинна бути надана на підставі Закону «Про доступ до публічної інформації» та чому запитувана інформація становить суспільний інтерес.

Як було вказано у запиті, Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов’язує розпорядників інформації, надавати будь-якій особі на запит публічну інформацію, яка не є обмеженою у доступі та створена або отримана розпорядником інформації в процесі виконання своїх обов'язків.

Оскільки позовна заява у вищезазначеній справі, отримана під час здійснення судом своїх функцій, випливає висновок, що вона отримана розпорядником інформації в процесі виконання своїх обов'язків, тобто здійснення своєї діяльності. Тому, розглядаючи запит, розпорядник інформації повинен користуватись не тільки процесуальним законодавством, а й законом «Про доступ до публічної інформації».

Текст запиту:

 

 

Важливим є те, що закон «Про доступ до публічної інформації» зобов’язує розпорядників інформації дивитись не тільки на те, чи доступ до інформації є обмеженим певним законом, а також чи переважає суспільний інтерес в отриманні цієї інформації таке обмеження (так званий трискладовий тест, описаний у ч. 2 статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації»).

Тому в запиті журналіст також звернув увагу на те, що запитувана інформація становить суспільний інтерес, адже на сьогодні питання перейменування вулиць і декомунізації у Броварах є дуже актуальним, зокрема воно стосується пропаганди комуністичного тоталітарного режиму та їхньої символіки, яка є забороненою в Україні, тема також неодноразово висвітлювалась у ЗМІ.

Як результат, надаючи на повторний запит копію позовної заяви, суд врахував, що запитувана інформація є суспільно необхідною і право громадськості на інформацію, що становить суспільний інтерес, у даному випадку переважає шкоду, яка може бути завдана приватним інтересам від оприлюднення такої інформації.

 

Христина Буртник, Інститут медіаправа

 

Фото «Маєш право знати»